A karácsony közeledtével szinte minden konyhában előbb-utóbb megjelenik a mézeskalács illata. Vannak receptek, amelyekhez napokkal korábban neki kell állni, pihentetni a tésztát, várni, hogy megpuhuljon – de szerencsére van egy sokkal egyszerűbb út is. Ez a puha mézeskalács recept már sütés napján is finoman omlós, így ideális azoknak is, akik spontán állnának neki, vagy épp nincs idejük hosszú előkészületekre.
Ez a változat nemcsak ízében és állagában tökéletes, hanem a díszítéshez is alkalmas: a mellékelt royal icing recepttel gyönyörű mintákat készíthetsz, amelyek napokig tartják a formájukat. Legyen szó ajándékról, dekorációról vagy közös családi sütögetésről, ez a recept biztos siker, kezdők számára is könnyen követhető. A méz, a fűszerek és a vaj tökéletes egyensúlyt alkotnak, a díszítés pedig külön élményt ad – garantáltan meghozza az ünnepi hangulatot a konyhádba.
HOZZÁVALÓK
- 35 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg méz
- 5 dkg vaj
- 1 db tojás
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1–2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 csipet só
- +1 tojás a teteje lekenéséhez
- 1 tojásfehérje - a díszítéshez
- 15-20 dkg porcukor szitálva - a díszítéshez
- 1 teáskanál citromlé - a díszítéshez
ELKÉSZÍTÉS
Mézeskalács:
1. A vaj és a méz összeolvasztása
Kis lábasban vagy mikróban olvaszd össze a mézet és a vajat. Csak langyos legyen, ne forró.
2. Száraz hozzávalók összekeverése
Egy tálban keverd össze a lisztet, porcukrot, fűszert, szódabikarbónát és a sót.
3. A tészta összeállítása
Add hozzá a tojást és a langyos mézes–vajas keveréket, majd gyúrd puha, könnyen kezelhető tésztává.
4. Nyújtás és szaggatás
A tészta pihentetés nélkül azonnal nyújtható.
Nyújtsd ki kb. 0,5 cm vastagra, és szaggasd ki a formákat.
5. Sütés
A tetejét kenheted tojással, ha fényes felületet szeretnél.
Süsd 180°C-on 8–9 percig.
Akkor jó, ha a széle épphogy színt kap – így marad puha!
Díszítőmáz (royal icing)
1. Tojásfehérje felverése
Nem kell kemény habnak lennie, csak kissé habosítsd fel.
2. Porcukor hozzáadása
Szitálva add hozzá, kisebb adagokban, miközben folyamatosan kevered.
Akkor jó, ha sűrű, sima, fényes krémet kapsz.
3. Citromlé keverése
A citromlé stabilizálja a mázat és extra fényt ad.