Kezdőlap » Lestyán ültetése és gondozása – fűszer, ami visszatér minden tavasszal

Lestyán ültetése és gondozása – fűszer, ami visszatér minden tavasszal

Írta Kaló István
1,4ezer megtekintés

A kertben van néhány olyan növény, amihez különös kötődés alakul ki az emberben. Nemcsak azért, mert szépen zöldell vagy illatos, hanem mert évről évre visszatér, mintha csak egy régi barát köszöntene újra. A lestyán pontosan ilyen. Ez az évelő fűszer- és gyógynövény minden tavasszal újraéled a talajból, sárgászöld leveleivel és erőteljes illatával jelzi, hogy eljött az idő a friss ízekhez. A magyar konyhában régóta ismert „levélszeller”, ahogy régen hívták, ma újra felfedezésre vár – és a gondozása nem is bonyolult, ha megértjük, mit szeret igazán.

A lestyán helye a kertben – napfény, víz és jó föld

A lestyán a napfényt kedveli, de nem bánja, ha a nap legforróbb óráiban némi félárnyékot kap. Természetes élőhelyén a hegyvidéki rétek szélén, enyhén nedves, tápdús talajokon nő, ezért a kertben is hasonló körülményeket érdemes teremteni neki. Ha a talaj kötött, agyagos vagy hajlamos a pangó vízre, a gyökerei könnyen rothadásnak indulnak. Ilyenkor segíthet egy kevés homok vagy apró kavics a föld lazítására, de a legjobb, ha ültetés előtt bőven keverünk bele érett komposztot is.

A lestyán mélyre hatoló karógyökeret fejleszt, amiért különösen szereti a mélyen megmunkált, levegős talajt. Ha egyszer gyökeret eresztett, évekig a helyén maradhat, ezért érdemes már az ültetéskor végleges helyet választani neki. Én a konyhakert szélén tartom, ahol a reggeli napfény éri, de a délutáni hőség már nem perzseli. A levelei így zamatosabbak maradnak, és a növény hosszabb ideig dúsan fejlődik.

Ültetés – mikor és hogyan kezdjünk hozzá

A lestyánt lehet magról is vetni, de a legtöbben palántáról vagy tőosztással szaporítják, mert így gyorsabban fejlődik és hamarabb ad levelet. Ha magvetéssel próbálkozunk, a legjobb időpont a tavasz eleje, amikor a talaj már 8–10 °C-ra felmelegedett. A magok aprók, és csírázásuk lassú, néha 3–4 hét is eltelik, mire az első zöld hajtások megjelennek. A csírázást segíti, ha a magokat vetés előtt egy éjszakára langyos vízbe áztatjuk – így könnyebben megduzzadnak, és gyorsabban kelnek.

Ha palántát ültetünk, a sorok között hagyjunk legalább 60–70 cm távolságot, mert a kifejlett növények nagyra nőnek. A lestyán akár 1,5 méter magasra is megnőhet, és szélesen bokrosodik, ezért nem szereti a zsúfoltságot. A fiatal növényeket az első hetekben érdemes rendszeresen öntözni, hogy a gyökérzet minél hamarabb megerősödjön. Később már kevesebb vizet igényel, de a nagy melegben ő is hálás egy-egy kiadós öntözésért.

A lestyán gondozása – a titok a mérték és a ritmus

A lestyán gondozása valójában nem bonyolult, de van néhány apró fortély, amit érdemes megfogadni. A növény tavasszal gyorsan növekedésnek indul, ilyenkor sok vizet és tápanyagot igényel. A komposzttal vagy szerves trágyával dúsított talaj elegendő neki, de ha a levelek fakók vagy aprók maradnak, egy kis csalánlé vagy komposzttea csodát tehet. A túlzott nitrogén viszont gyengíti az ízt és növeli a kártevők esélyét, ezért a mérték kulcsfontosságú.

A virágzásra érdemes odafigyelni. Bár a sárga virágai mutatósak, ha sok levelet szeretnénk, a virágszárakat érdemes időben lecsípni. A virágzás ugyanis elvonja az energiát a lombozattól, és a levelek íze is kissé megváltozik – kevésbé lesznek intenzívek. Ha viszont magot is szeretnénk gyűjteni, hagyjunk néhány virágszárat, és várjuk meg, amíg a magtokok megbarnulnak.

A lestyán levelei kora nyáron a legaromásabbak. Én ilyenkor szoktam néhány marékkal leszedni, finomra aprítani és megszárítani, hogy télen is legyen a levesekbe. A friss hajtások újra és újra megjelennek, ha nem hagyjuk teljesen felmagzani a növényt.

A víz és a talajélet szerepe

Sokan azt hiszik, hogy a lestyán a nedves földet szereti, de a pangó vizet egyáltalán nem tűri. A legjobb, ha a talaj egyenletesen nedves, de laza szerkezetű marad. A gyökerei mélyre hatolnak, így a szárazabb időszakokat is átvészeli, ha a talaj alja hűvös marad. Egy kis talajtakarás, például fűnyesedék vagy komposzt, segíti a nedvesség megtartását és a talajélet fenntartását. Ez nemcsak a vízmegtartást javítja, hanem a giliszták és mikroorganizmusok munkáját is ösztönzi – márpedig ahol él a talaj, ott egészséges a növény is.

Szaporítás – magról és tőosztással

Ha már van egy szépen megerősödött lestyántöved, a legegyszerűbb módja az új növények nevelésének a tőosztás. Tavasszal, amikor a hajtások még alacsonyak, óvatosan emeld ki az egész tövet, és egy éles késsel vagy ásóval vágd szét 2–3 részre. Minden darabon legyen néhány ép gyökér és egy-két egészséges hajtás. A frissen szétválasztott töveket azonnal ültessük vissza, és az első hetekben tartsuk nedvesen a talajt, hogy könnyebben megfogjanak.

A magról vetett lestyán lassabban fejlődik, de érdekes tapasztalat, mert láthatjuk, hogyan alakul ki fokozatosan a mély gyökérzet és a sűrű lombozat. A magokat a második évben is elvethetjük, ha hagytunk egy-két tövet felvirágozni. Az így gyűjtött magokat hűvös, száraz helyen tároljuk, mert egy év után csírázóképességük gyorsan csökken.

Kártevők és betegségek – ha baj van, az okot keresd a talajban

A lestyán szerencsére ritkán betegszik meg, de előfordul, hogy levéltetvek vagy levélfoltosság zavarja meg a fejlődését. A tetveket le lehet mosni egy enyhe szappanos vízzel, vagy kiültethetünk mellé levendulát és körömvirágot, amelyek természetes riasztó hatásúak. A gombás betegségek fő oka a túlöntözés vagy a sűrű ültetés, ezért mindig hagyjunk elég helyet a levegő szabad áramlásához.

A növény egészsége mindig a talaj állapotával kezdődik. Ha a talajélet aktív, a humusz bőséges, és a gyökérzet mélyre hatolhat, a lestyán ellenállóbb lesz mindenféle kórral szemben. Érdemes évente egyszer komposzttal takarni a tövét, ami fokozatosan bomlik le, és természetes módon pótolja a tápanyagokat.

Télre felkészítés – pihenés és újrakezdés

A lestyán évelő növény, ami télen visszahúzódik a talajba. Ősszel, amikor a levelek megsárgulnak, érdemes a szárakat 5–10 cm magasságban visszavágni, majd a tövet betakarni egy kis komposzttal vagy lombbal. Ez megvédi a fagyoktól és segíti a tavaszi újrahajtást. A következő évben aztán újra kihajt, mintha mi sem történt volna – a kert egyik legmegbízhatóbb fűszernövénye.

Ha cserépben tartjuk a lestyánt, a teleltetés kicsit másképp alakul. A cserepes példányokat hűvös, világos helyre érdemes vinni, ahol a hőmérséklet 5–10 °C között marad. Télen csak mérsékelten öntözzük, mert a pihenő növény nem igényel sok vizet.

Gyakori hibák és tanulságok

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy túl gyakran öntözik a lestyánt, főleg nyáron. Pedig a túl nedves föld nem kedvez neki – a gyökér elfullad, és a növény sárgulni kezd. Mások túl sűrűn vetik, ezért a tövek versenyeznek a fényért és a tápanyagért. A lestyán akkor érzi jól magát, ha tágas, levegős helye van, és a gyökerei mélyre hatolhatnak.

Gyakori hiba az is, hogy hagyják teljesen felmagzani a növényt, ami után a levelek íze megváltozik, és a növény kimerül. A virágszárak idejében való visszacsípése nemcsak a levelek minőségét őrzi meg, de meghosszabbítja a növény életét is.

Tippek és trükkök

A lestyán gondozása apró figyelmességeken múlik. Én például a tövek közé minden tavasszal vékony réteg komposztot szórok, és utána egy kis mulccsal takarom – így a föld mindig hűvös marad, és a gyomok sem szaporodnak el. A friss leveleket mindig reggel, harmat után érdemes szedni, amikor a legtöbb illóolajat tartalmazzák.

Ha szárításra gyűjtöm, a leveleket árnyékos, jól szellőző helyen teregetem szét. A napfény ugyanis gyorsan kifakítja a színt és elpárologtatja az aromákat. A szárított leveleket jól záródó üvegben tartom, és télen levesekhez, mártásokhoz, húsételekhez használom – a lestyán íze ilyenkor is megidézi a nyarat.

A lestyán a konyhában – több mint fűszer

A lestyán leveleinek intenzív íze a zellerre emlékeztet, de annál gazdagabb és fűszeresebb. Régen a paraszti konyhában minden húslevesbe került belőle egy-két levél, sőt, a gyökerét és magját is használták. A magokból illóolajat is nyernek, amelynek emésztésjavító és étvágyfokozó hatása van.

A friss levelekből teát is főzhetünk, ami segíti az emésztést és vízhajtó hatású. Én azonban leginkább fűszerként szeretem: egy kevés aprított lestyán a zöldborsólevesben vagy a rizottóban is különleges ízt ad, és frissességet visz a tányérra.

A lestyán nem igényel különösebb gondoskodást, mégis hálás növény. Elég egyszer elültetni, és éveken át hűségesen visszatér. Gondozása abban rejlik, hogy megértjük a természet ritmusát: a napot, a vizet, a talajt és a türelmet. Ha mindezt megadjuk neki, minden tavasszal új levelekkel és friss illattal köszönt ránk, emlékeztetve, hogy a kertben minden újrakezdés egy kis csoda.

Aki egyszer lestyánt nevel, többé nem marad nélküle – mert ez a növény nemcsak fűszer, hanem a kert állandó, élő lelke.

További hasznos kertészeti információk a Kertpercek.hu online kertészeti magazin oldalán.

Kapcsolódó cikkek

Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében. Elfogadás További információk

Sütiszabályzat