Kezdőlap » Klasszikus savanyú uborka házilag

Klasszikus savanyú uborka házilag

Írta Kaló István
1,7ezer megtekintés

Van az a pillanat, amikor az ember kinyitja a kamrát, és megcsapja az ecetes savanyúságok illata. A polcokon sorakozó üvegek nemcsak finomságokat rejtenek, hanem a nyár emlékét is. A házi savanyú uborka pont ilyen: egyszerűen elkészíthető, mégis felülmúlhatatlan ízű. Akár rántott hús, fasírt vagy szendvics mellé kerül, mindig tökéletesen feldobja az ételt.

Elkészítés

Klasszikus savanyú uborka

Print
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

  • 3 kg kisebb, kovászolni való uborka
  • 2 l víz
  • 4 dl 10%-os ecet
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg só
  • 1 csokor friss kapor
  • üvegenként 1 mk mustármag
  • üvegenként 1 mk fekete borsszem
  • néhány szelet torma (kihagyható)
  • (ízlés szerint 1–2 babérlevél)

Instructions

Az uborkákat először alaposan mosd meg, távolítsd el a szárát. Ezután készítsd el az alaplevet: a vizet, az ecetet, a cukrot és a sót forrald össze, majd hagyd langyosra hűlni. Közben készítsd elő az üvegeket – alapos mosás vagy kifőzés után tedd az aljukra a kaprot, néhány szem borsot, mustármagot, pár szelet tormát és ha szereted, egy-egy babérlevelet. Az uborkákat ezután szorosan állítva helyezd az üvegekbe, majd öntsd rá a langyos, ecetes levet egészen a pereméig. A lezárt üvegeket helyezd egy nagy lábosba, amiben 80 °C-os víz van, és dunsztold 10 percig. A lásbos aljára érdemes egy tiszta konyharuhát tenni, hogy ha felforrna a víz, az üveg alja ne ütközzön a lábos aljának és ne törjön el. Végül vedd ki őket, töröld szárazra, és tedd száraz dunsztba (pléd vagy törölköző alá), hogy lassan hűljenek ki – így marad igazán roppanós az uborka.

Tárolás

A teljesen kihűlt üvegeket tedd hűvös, sötét helyre. A savanyú uborka hónapokig eláll, és minél tovább pihen, annál jobban összeérnek az ízek. Fogyasztás előtt érdemes legalább 1–2 hetet várni, hogy igazán ízletes, roppanós és zamatos legyen.

A házi savanyú uborka elkészítése nemcsak praktikus, hanem igazi öröm is. Amikor télen előveszel egy üveggel, és meghallod a kupak halk pattanását, tudni fogod: megérte a kis befőzős munka. Egy üvegnyi nyár a polcon – ennél többre nincs is szükség a hideg napokon.

Kapcsolódó cikkek

Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében. Elfogadás További információk

Sütiszabályzat