Kezdőlap » Praktikák és tippek » Ezekkel a praktikákkal bőséges lesz a paradicsomtermésed

Ezekkel a praktikákkal bőséges lesz a paradicsomtermésed

Írta Kaló István
2,6ezer megtekintés

A paradicsom az egyik legkedveltebb konyhakerti növény, mégis sok kertész tapasztalja, hogy a növények szépek ugyan, de a termésük lehetne nagyobb, édesebb vagy egyszerűen több. A jó hír: számos otthoni, filléres módszer létezik, amellyel természetes módon növelheted a paradicsom terméshozamát. A következő házi praktikák segítségével a kertedben nevelt paradicsom valóban bőséges, egészséges és ízletes termést hoz majd.

Banánhéj: a természetes káliumbomba

A paradicsom fejlődése és terméshozama nagyban függ a kálium mennyiségétől. A banánhéj remek természetes káliumforrás, és a növények gyorsan hasznosítják.

Hogyan használd?

  • Szárítsd ki a banánhéjat és daráld porrá, majd keverd a talaj felső rétegébe.
  • Vagy áztasd vízbe 2–3 napra, és az így kapott „banánhéj-teával” öntözd a töveket.

Hatása: erősebb virágzás, nagyobb termésszám, ellenállóbb növény.

Tojáshéj: kalciumpótlás a termésrepedés ellen

A kalciumhiány gyakran okozza a paradicsom alján megjelenő feketedést (kalciumhiányos rothadás). A tojáshéj kiváló természetes kalciumforrás.

Hogyan használd?

  • Alaposan mosd meg, szárítsd ki, majd daráld porrá.
  • A porból szórj 1–2 evőkanállal minden tő köré ültetéskor vagy szezon közben.

Hatása: erős sejtfal, kevesebb repedt paradicsom, erősebb gyökérzet.

Csalánlé: természetes tápanyag- és erősítőszer

A csalánlevélből készített erjesztett lé kiemelkedő nitrogén- és ásványianyag-forrás, amely gyors növekedést és zöld tömeget biztosít a paradicsomnak, de megfelelő higításban terméserősítő is.

Higítás: 1:10 arányban
Használat: 2–3 hetente öntözd a töveket vagy permetezd a levelekre.

Tipikus eredmény: erőteljesebb növekedés, dúsabb lomb, egészségesebb tövek.

Fahamu: a paradicsom kedvenc természetes tápanyaga

A fahamu rengeteg káliumot, foszfort és mikroelemet tartalmaz. Különösen jó a termésképzés időszakában.

Hogyan használd?

  • Keverj 1 marék hamut a tő köré a talajba.
  • Vagy készíts hamulét: 1 pohár hamu / 10 liter víz, majd állni hagyni és hígítva öntözni.

Figyelem: a hamu lúgosít, így savanyú talajon előnyös, lúgos talajon viszont csak keveset használj!

Kávézacc – óvatosan, de hatékonyan

A kávézacc nitrogént, káliumot, foszfort tartalmaz, és a talaj szerkezetét is javítja, de frissen nem szabad közvetlenül a növény mellé tenni, mert savanyít.

Hogyan használd?

  • Kiszárítva keverd a komposztba.
  • Vagy kis mennyiségben (1–2 evőkanál) a talaj felszínére szórva.

Hatása: jobb talajélet, lassú tápanyag-felszabadulás.

Tejsavó vagy tej permetezése

A házi sajtkészítésből maradt tejsavó vagy a hígított tej kiváló természetes gombaölő, és közben kalciummal is ellátja a növényt.

Arány: 1 rész tej / 10 rész víz
Használat: hetente egyszer permetezve.

Mulcsozás – szalma, fűnyesedék, levelek

A házi mulcsok segítenek:

  • megtartani a talaj nedvességét,
  • megelőzni a kiszáradást,
  • növelni a talajéletet,
  • csökkenteni a betegségek felütését.

A paradicsom meghálálja, ha nem forrósodik túl a gyökérzete és egyenletes vízellátást kap.

Így lesz bőséges paradicsomtermés a veteményesben

A paradicsom terméshozamának növelése nem feltétlenül drága vagy bonyolult feladat. A legtöbb hasznos tápanyag és természetes erősítőszer megtalálható otthon, a konyhában vagy a kertben. A banánhéj, tojáshéj, fahamu és csalánlé mind hozzájárulnak a növény egészségéhez, míg a helyes metszés és öntözés garantálja, hogy a paradicsom valóban a maximumot hozza ki magából.

Kapcsolódó cikkek

Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében. Elfogadás További információk

Sütiszabályzat