A paradicsom az egyik legkedveltebb konyhakerti növény, mégis sok kertész tapasztalja, hogy a növények szépek ugyan, de a termésük lehetne nagyobb, édesebb vagy egyszerűen több. A jó hír: számos otthoni, filléres módszer létezik, amellyel természetes módon növelheted a paradicsom terméshozamát. A következő házi praktikák segítségével a kertedben nevelt paradicsom valóban bőséges, egészséges és ízletes termést hoz majd.
Banánhéj: a természetes káliumbomba
A paradicsom fejlődése és terméshozama nagyban függ a kálium mennyiségétől. A banánhéj remek természetes káliumforrás, és a növények gyorsan hasznosítják.
Hogyan használd?
- Szárítsd ki a banánhéjat és daráld porrá, majd keverd a talaj felső rétegébe.
- Vagy áztasd vízbe 2–3 napra, és az így kapott „banánhéj-teával” öntözd a töveket.
Hatása: erősebb virágzás, nagyobb termésszám, ellenállóbb növény.
Tojáshéj: kalciumpótlás a termésrepedés ellen
A kalciumhiány gyakran okozza a paradicsom alján megjelenő feketedést (kalciumhiányos rothadás). A tojáshéj kiváló természetes kalciumforrás.
Hogyan használd?
- Alaposan mosd meg, szárítsd ki, majd daráld porrá.
- A porból szórj 1–2 evőkanállal minden tő köré ültetéskor vagy szezon közben.
Hatása: erős sejtfal, kevesebb repedt paradicsom, erősebb gyökérzet.
Csalánlé: természetes tápanyag- és erősítőszer
A csalánlevélből készített erjesztett lé kiemelkedő nitrogén- és ásványianyag-forrás, amely gyors növekedést és zöld tömeget biztosít a paradicsomnak, de megfelelő higításban terméserősítő is.
Higítás: 1:10 arányban
Használat: 2–3 hetente öntözd a töveket vagy permetezd a levelekre.
Tipikus eredmény: erőteljesebb növekedés, dúsabb lomb, egészségesebb tövek.
Fahamu: a paradicsom kedvenc természetes tápanyaga
A fahamu rengeteg káliumot, foszfort és mikroelemet tartalmaz. Különösen jó a termésképzés időszakában.
Hogyan használd?
- Keverj 1 marék hamut a tő köré a talajba.
- Vagy készíts hamulét: 1 pohár hamu / 10 liter víz, majd állni hagyni és hígítva öntözni.
Figyelem: a hamu lúgosít, így savanyú talajon előnyös, lúgos talajon viszont csak keveset használj!
Kávézacc – óvatosan, de hatékonyan
A kávézacc nitrogént, káliumot, foszfort tartalmaz, és a talaj szerkezetét is javítja, de frissen nem szabad közvetlenül a növény mellé tenni, mert savanyít.
Hogyan használd?
- Kiszárítva keverd a komposztba.
- Vagy kis mennyiségben (1–2 evőkanál) a talaj felszínére szórva.
Hatása: jobb talajélet, lassú tápanyag-felszabadulás.
Tejsavó vagy tej permetezése
A házi sajtkészítésből maradt tejsavó vagy a hígított tej kiváló természetes gombaölő, és közben kalciummal is ellátja a növényt.
Arány: 1 rész tej / 10 rész víz
Használat: hetente egyszer permetezve.
Mulcsozás – szalma, fűnyesedék, levelek
A házi mulcsok segítenek:
- megtartani a talaj nedvességét,
- megelőzni a kiszáradást,
- növelni a talajéletet,
- csökkenteni a betegségek felütését.
A paradicsom meghálálja, ha nem forrósodik túl a gyökérzete és egyenletes vízellátást kap.
Így lesz bőséges paradicsomtermés a veteményesben
A paradicsom terméshozamának növelése nem feltétlenül drága vagy bonyolult feladat. A legtöbb hasznos tápanyag és természetes erősítőszer megtalálható otthon, a konyhában vagy a kertben. A banánhéj, tojáshéj, fahamu és csalánlé mind hozzájárulnak a növény egészségéhez, míg a helyes metszés és öntözés garantálja, hogy a paradicsom valóban a maximumot hozza ki magából.