Kezdőlap » Csalamádé – a házi savanyúságok királynője

Csalamádé – a házi savanyúságok királynője

Írta Kaló István
1,6ezer megtekintés

A csalamádé igazi színes kavalkád az üvegben: roppanós káposzta, uborka, répa és paprika keveredik benne, édesen-savanykás ízével pedig minden étel mellé jól illik. Akár vasárnapi ebédhez, akár hidegtálhoz tálalod, garantáltan elfogy az utolsó falatig.

Elkészítés

Csalamádé

Print
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

  • 1,5 kg fejes káposzta
  • 1 kg uborka
  • 0,5 kg paprika (vegyesen piros, zöld, sárga)
  • 0,5 kg vöröshagyma
  • 0,3 kg sárgarépa
  • 2 dl 10%-os ecet
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg só
  • 1 mokkáskanál borsszem
  • 1 mokkáskanál mustármag
  • 1 mokkáskanál köménymag (elhagyható)

Instructions

A zöldségeket alaposan mosd meg, a káposztát vékonyra gyaluld, a répát reszeld le, az uborkát és a paprikát karikázd, a hagymát pedig vágd vékony szeletekre. Egy nagy tálban keverd össze az összes hozzávalót, add hozzá a sót, cukrot, ecetet és a fűszereket, majd kézzel jól nyomkodd meg, hogy levet engedjen. Hagyd állni legalább 3–4 órát, közben néha forgasd át. Ezután töltsd szorosan az üvegekbe, öntsd rá a levét, és zárd le. A csalamádét 15 percig dunsztold, majd hagyd száraz dunsztban kihűlni.

Tárolás

Hűvös, fénytől védett helyen hosszú hónapokig eláll. Néhány hét pihenés után lesz igazán harmonikus és ízletes.

Ha egyszer megkóstolod a saját készítésű csalamádét, többé nem fogsz boltit venni. Ropogós, színes és minden falatjában benne van a kert frissessége.

Kapcsolódó cikkek

Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében. Elfogadás További információk

Sütiszabályzat