A csalamádé igazi színes kavalkád az üvegben: roppanós káposzta, uborka, répa és paprika keveredik benne, édesen-savanykás ízével pedig minden étel mellé jól illik. Akár vasárnapi ebédhez, akár hidegtálhoz tálalod, garantáltan elfogy az utolsó falatig.
Elkészítés
Ingredients
- 1,5 kg fejes káposzta
- 1 kg uborka
- 0,5 kg paprika (vegyesen piros, zöld, sárga)
- 0,5 kg vöröshagyma
- 0,3 kg sárgarépa
- 2 dl 10%-os ecet
- 10 dkg cukor
- 5 dkg só
- 1 mokkáskanál borsszem
- 1 mokkáskanál mustármag
- 1 mokkáskanál köménymag (elhagyható)
Instructions
A zöldségeket alaposan mosd meg, a káposztát vékonyra gyaluld, a répát reszeld le, az uborkát és a paprikát karikázd, a hagymát pedig vágd vékony szeletekre. Egy nagy tálban keverd össze az összes hozzávalót, add hozzá a sót, cukrot, ecetet és a fűszereket, majd kézzel jól nyomkodd meg, hogy levet engedjen. Hagyd állni legalább 3–4 órát, közben néha forgasd át. Ezután töltsd szorosan az üvegekbe, öntsd rá a levét, és zárd le. A csalamádét 15 percig dunsztold, majd hagyd száraz dunsztban kihűlni.
Tárolás
Hűvös, fénytől védett helyen hosszú hónapokig eláll. Néhány hét pihenés után lesz igazán harmonikus és ízletes.
Ha egyszer megkóstolod a saját készítésű csalamádét, többé nem fogsz boltit venni. Ropogós, színes és minden falatjában benne van a kert frissessége.