Az almakompót illata azonnal felidézi a gyerekkor meleg konyháját, amikor a tűzhelyen lassan rotyogott a fahéjjal és szegfűszeggel illatosított almás lé. Ez az egyszerű, mégis varázslatos desszert vagy köret a hűvös napok egyik legjobb kísérője: melengető, otthonos és mindig a szezon legjobb almáiból készül. Melegen egy kiadós ebéd után, hidegen pedig egy könnyű, frissítő desszertként is tökéletes választás. Ráadásul pillanatok alatt elkészíthető, és néhány apró trükkel akár különleges ünnepi ízeket is varázsolhatunk belőle.
HOZZÁVALÓK
- 6 db közepes alma
- 1 liter víz
- 4 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 rúd fahéj (vagy 1 teáskanál őrölt fahéj)
- 3–4 szem szegfűszeg
- Fél citrom leve (vagy néhány karika citromhéj)
- (opcionális) mazsola, méz, rumaroma vagy egy kevés fehérbor az ízesítéshez
ELKÉSZÍTÉS
Először is, az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és tetszés szerint szeleteljük – lehetnek vékony karikák vagy vastagabb gerezdek, attól függően, mennyire szeretnénk, hogy egyben maradjanak a főzés végére. Közben egy liter vízből, néhány evőkanál cukorból, vaníliás cukorból, fahéjból és szegfűszegből ízes szirupot készítünk. A vízbe egy kevés citromlevet is érdemes tenni, hogy az alma ne barnuljon meg, és friss, enyhén savanykás ízt kapjon.
Amikor a fűszeres lé felforr, hozzáadjuk az almaszeleteket, majd lassú tűzön, körülbelül 10–15 percig főzzük őket. Az a legjobb, ha az alma megpuhul, de még nem esik szét – így marad szép, gusztusos, és kellemesen harapható. A kompótot ezután lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kihűlni a saját levében, hogy a fűszerek íze mélyebben átjárja.
Tálalhatjuk melegen, például sült húsok vagy pörköltek mellé, de hidegen is nagyszerű desszertként, akár tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal. Ha szeretnénk különlegesebbé tenni, adhatunk hozzá mazsolát, egy kevés mézet, vagy pár csepp rumaromát is. Az almakompót nemcsak finom, hanem egészséges is, és remek módja annak, hogy az őszi almatermést feldolgozzuk és eltegyük télire.